3 HIIT’s die vetverlies stimuleren en spieren behouden

Als je nog niet op de HIIT-bandwagon (high-intensity interval training) bent gesprongen, laten we dan even de tijd nemen om een stoel voor je te regelen. Waarom? Het begint met het stimuleren van vetverlies en het versterken van spieren!

HIIT’s en vetverlies
Als iemand die al geïnteresseerd is in fitness, heb je misschien veel mensen horen praten over hun vele verschillende doelen, en toch wordt er in te veel gevallen te veel nadruk gelegd op cardio als trainingsprogramma’s die de motor aandrijven.

Slechts een paar woorden van de experts kunnen u echter helpen de overstap te maken van cardiocentrische trainingsprogrammering naar de HIIT-manier van leven.

Zo besprak een recent artikel een studie waarin de resultaten van steady-state cardio gedurende een half uur, drie keer per week, werden vergeleken met twintig minuten intensieve intervaltraining, eveneens drie keer per week. De resultaten waren interessant. Alle deelnemers verloren gewicht, maar de HIIT-groep had een verlies van 2% in lichaamsvet, terwijl de andere groep slechts 0,03% zag.

Bovendien kwamen de HIIT-mensen ongeveer twee kilo aan spieren aan, terwijl de andere groep bijna een volle kilo aan spieren verloor!

Spierverlies, afname van testosteronproductie, verzwakte immuunfunctie, verhogingen van cortisol en worstelen met krachttoename… het is duidelijk dat te veel nadruk leggen op cardio niet de manier is om vet te verliezen en spieren te krijgen.

En je wilt vetverlies en spieren… dus, wat is het antwoord? Hallo het is!

HIIT’s om doelen te bereiken
Er is geen reden om af te vallen en tegelijkertijd spieren en kracht op te geven. Als je fit wilt worden of gewoon je toch al gezonde levensstijl wilt verbeteren, moet je een paar intervaltrainingen in je wekelijkse trainingsroutine opnemen.

3 HIIT’s die vetverlies stimuleren en spieren behoudenEn voordat je beweert dat je niet de tijd of middelen hebt om te investeren in meer uitrusting of een extra routine aan je bestaande routine toe te voegen, moet je eens een paar realiteiten overwegen.

HIIT’s kunnen worden gedaan zonder nieuwe uitrusting
HIIT’s kunnen een training vervangen omdat ze net zo (zo niet effectiever) kunnen zijn als een langere training
Meestal verbranden ze hoe dan ook meer calorieën en vet en blijven ze ongeveer 24 uur verbranden nadat je de routine hebt gedaan
HIIT’s kunnen bijna overal worden gedaan – op het land, op zee, in de sportschool, thuis, zelfs in uw kantoorgebouw of campus
Laten we eens kijken naar drie ideale HIIT’s voor diegenen die nieuw zijn in dit concept, maar die klaar zijn om calorieën en vet te verbranden terwijl ze tegelijkertijd de spiermassa en het metabolisme behouden en zelfs vergroten.

De HIIT voor beginners
Een goede manier om kennis te maken met HIIT’s is door de Tabata-aanpak te gebruiken. Hoewel je deze beschrijving misschien niet altijd hoort, is het eigenlijk een van de best gedocumenteerde en onderzochte manieren om intervallen effectief te gebruiken.

Om Tabata-workouts te doen, kies je een activiteit met hoge intensiteit. Je doet het twintig tellen “all-out”, rust tien tellen en herhaalt dit proces totdat er vier volle minuten zijn verstreken.

Ja, VIER minuten. Intens hardlopen, jumping jacks, fietsen, zwemmen… elke oefening die je in een hoog tempo kunt doen, is prima.

Wat kun je bereiken met deze ogenschijnlijk eenvoudige routine? In minder dan 30 seconden fietsen “all-out”, gevolgd door tien seconden langzame of lage intensiteit fietsen, en dit gedurende vier minuten herhalen, biedt dezelfde voordelen als maximale aerobe niveaus van langzame cardio gedurende 45 minuten.Wie wil dat niet? U wilt dit echter niet elke dag of te vaak per week doen.

Het kan bijvoorbeeld het centrale zenuwstelsel overbelasten en dit kan tot allerlei problemen leiden. Voeg het een keer per week toe en kijk hoe je lichaam reageert!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *